Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo verloor ik mijn geloof in actief beheerde beleggingsfondsen

Tim Nijsmans, 05-08-2023
etf blokken

Waar ik andere beleggers nu voor waarschuw, heb ik heel lang zelf gedaan: investeren in dure beleggingsfondsen die veel te weinig opbrengen. Dat deed ik zowel met mijn eigen centen als met die van anderen, want twaalf jaar lang werkte ik als vermogensbeheerder bij een Antwerpse private bank. Vooral in de begindagen kon ik doen waar ik van hield: voor klanten portefeuilles samenstellen met een selectie van 25 tot maximaal 40 aandelen. Na verloop van tijd mocht ik ook een nieuw aandelenfonds mee lanceren en beheren. Dat fonds werd heel actief gepromoot bij de klanten.

Het is sinds dat nieuwe fonds dat mijn geloof in actief beheer begon af te brokkelen. Want op hetzelfde moment dat het fonds werd gelanceerd, investeerde ik in een ETF met onderliggend hetzelfde soort aandelen dan in ons eigen fonds. Het was een praktische overweging: zo had ik een makkelijke graadmeter om te zien hoe goed ons eigen fonds scoorde. Dat ons eigen actief beheerde aandelenfonds een passief indexfonds ver achter zich zou laten, daarover twijfelde ik geen seconde.

Van fondsbeheerder…

Tot mijn grote consternatie gingen de jaren voorbij en presteerde het indexfonds jaar na jaar beter dan het fonds dat ik mee beheerde. Het eerste jaar dacht ik dat het gewoon een toevalstreffer was. Het tweede jaar hield ik mezelf voor dat beleggen iets is voor de lange termijn en dat een periode van twee jaar niet volstaat om de prestaties van een beleggingsfonds te boordelen. Maar zo ging het jaar na jaar. Ons fonds presteerde goed, maar de ETF deed het beter.

Na een jaar of zes sloeg de twijfel helemaal toe: zijn we nu echt zo slecht bezig? Ik ging op zoek naar de rendementen van de aandelenfondsen van de andere private bankers en grootbanken in ons land. En wat bleek? Die fondsen deden het ook niet beter dan vergelijkbare indexfondsen. Op de lange termijn slaagden bijna geen van ons erin om met een actieve beleggingsstrategie de index te verslaan. Nochtans was precies dat wat we onze klanten voorspiegelden en waar we hen ook veel geld voor aanrekenden.

… naar ETF-belegger

Die vaststelling zette mijn hele carrière en alles waarin ik geloofde op losse schroeven. Ik begon me nog meer te verdiepen in passief beleggen. Ik kwam tot de conclusie dat de meeste beleggers het meeste gebaat zijn met een evenwichtige ETF-portefeuille die hen niet alleen veel minder geld kost, maar die ook een hoger rendement zal opbrengen. Met die wetenschap in het achterhoofd, kon ik het voor mezelf niet langer verantwoorden om te blijven werken bij een private bank die wél pretendeert dat klanten beter af zijn met dure beleggingsfondsen.

Onafhankelijk adviseur

Sindsdien werk ik als onafhankelijk adviseur. Ik help beleggers bij het analyseren van hun beleggingsportefeuille, ik bekijk welke de mogelijkheden zijn om de kosten te verlagen, ik stel ETF-modelportefeuilles samen die als inspiratiebron dienen en ik geef regelmatig updates over de modelportefeuilles en de marktomstandigheden via nieuwsbrieven en webinars. Daardoor kan ik nu echt volop doen waar ik al die jaren naar heb gestreefd: beleggers helpen met het samenstellen van de allerbeste beleggingsportefeuille, zonder dat ze zich daarvoor blauw moeten betalen.

Ben je op zoek naar inspiratie of kan je wel wat hulp gebruiken bij het heroriënteren van jouw beleggingsportefeuille? Neem dan gerust contact met me op via tim@vermogensgids.be.

Interesse in mijn toekomstig boek over passief beleggen 'De Hangmatbelegger'? Je kan hem al reserveren via

https://www.lannoo.be/nl/de-hangmatbelegger