Overslaan en naar de inhoud gaan

“Wat moet ik nu kopen, Tim?”

Tim Nijsmans, 31-08-2021
Tim Nijsmans

“Wat moet ik nu kopen, Tim?”. Deze vraag kreeg ik onlangs te horen op een zonnig terras met een vriend terwijl we uitkeken op de kathedraal van Antwerpen. Het is niet de eerste keer dat ik deze vraag krijg. En het zal ook niet de laatste keer zijn. De meeste beleggers krijgen voortdurend zulke vragen en dan vooral in goede beurstijden, zoals vandaag het geval is.

Aandelen zijn interessant, tenminste als je ze ook opvolgt

Vroeger, een tiental jaar geleden, durfde ik dan soms wel eens wat aandelen op te sommen. Ondertussen ben ik een grote voorstander van werken met indexfondsen of ETF’s, maar diep in mij zit nog altijd de basis en ervaring van een actieve belegger. 

Als tiener las ik immers de boeken van Roland Van der Elst en Peter Lynch. Of boeken over Buffett en ook elk beleggingsblad of financiële krant die ik te pakken kon krijgen. Het bracht me tot een boeiende loopbaan in de beleggingswereld. Het idee dat je met een mooie aandelenbelegging goed af bent, zit daarom nog altijd ingebakken in mijn DNA. Ervaring heeft me echter geleerd dat aandelen over het algemeen een goede belegging zijn, maar mensen over het algemeen minder goede beleggers zijn.

Toen ik ooit die vraag naar aandelentips had voorzien van een uitgebreid antwoord met een aantal namen en genuanceerde meningen, kreeg ik een paar jaar nadien van die persoon een opmerking. “Zeg, Tim. Die Sofina doet het wel goed, maar Mobistar (het huidige Orange Belgium) is toch maar een mager beestje gebleken.” Ik merkte snel dat de personen die tips vroegen vaak de bedrijven amper opvolgen en dat ze niet, zoals ik, Mobistar verkocht hadden. 

Laat de markt je beleggingen beheren

Op een bepaald moment ben ik dan overgeschakeld naar het aanraden van brede ETF’s of beursgenoteerde indexfondsen. Deze enorm gespreide beleggingen volgen enkel hun beursindex tegen een zeer lage beheerskost. Niet meer, maar ook niet minder. De positieve prestaties van deze zogenaamde trackers vielen me op. Ondanks de tegenstand van de knappe beursexperts en hun ingewikkelde strategieën, haalden deze simpele en elegante ETF-beleggingen vaak de bovenhand in een rechtstreeks duel op het vlak van rendement.

Een extra bonus is dat deze beleggingen amper onderhoud of aandacht vragen. Ik maakte me geen zorgen meer over een advies van een aantal, jaren geleden. Deze (wereld)ETF’s blijven zich immers, net als de beursindexen, aanpassen aan de markten. 

“Aaaaah een tracker … en is het nu het beste moment om deze te kopen, Tim?” Ik denk eens na, pak mijn kriek vast en neem een slok op het terras. Gelukkig begint de beiaard van de kathedraal in Antwerpen luid te spelen en overstemt die alle gesprekken. ‘Saved by the bell’, denk ik bij mezelf. Zo’n vraag valt eigenlijk niet eenvoudig te beantwoorden, maar blijft een boeiend onderwerp. 

De goesting om het op een terras te gaan hebben over dollar cost averaging (DCA) versus lump sum investing was nogal klein. Wie weet is dat iets voor een volgende column?

Wil je hier graag iets over lezen of een ander onderwerp rond ETF’s en beleggen of een gesprek inboeken, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

http://www.vermogensgids.be/contact

Deze blog verscheen op de site van Spaarvarkens.be

https://spaarvarkens.be/wat-moet-ik-nu-kopen-tim